menu

Onze diëtisten 

Bij sommige metabole ziekten speelt voeding een grote rol. Om deze reden bezoeken deze patiënten ook het spreekuur van de metabole diëtisten. Het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten heeft zowel bij de kinderzorg als bij de volwassenzorg een team van metabole diëtisten die onze patiënten regelmatig zien en begeleiden in het dieet dat zij moeten volgen. 

Voor de 3FM Serious Request actie volgen onze artsen een week lang in estafette vorm een eiwitbeperkt dieet. Hun ervaringen houden zij bij via vlogs op onze website. Het volgen van zo'n dieet is echter zeer complex en kan daarom niet gedaan worden zonder de begeleiding van onze metabole diëtisten. Zij maken voor onze deelnemende artsen een persoonlijk dieetadvies nadat zij de huidige voeding in kaart hebben gebracht. Daarnaast meten ze de ruststofwisseling van de artsen (hoeveel verbruikt het lichaam in rust) en brengen ze de lichaamssamenstelling in kaart (hoeveel spier, bot, en vet bevat het lichaam). Daarna wordt er een evenwichtig dieet samengesteld binnen de eiwitbeperking, met aanvulling van noodzakelijke aminozuren (preparaten). Precies zoals zij dit ook bij onze patiënten doen. 

Een aantal van onze diëtisten zullen ook meedoen met de eiwitarme dieetchallenge en ook de 150km beweegchallenge. Daarnaast hebben ze ook een eigen challenge bedacht. Elke week zullen zij voor onze deelnemende artsen aan de dieetchallenge een eiwitarme lekkernij bakken. Dit om te laten zien wat er binnen het eiwitarme dieet allemaal mogelijk is. 

Het samenstellen van eiwitarme gerechten is vaak een uitdaging en moet vaak met behulp van specifieke producten die vaak niet te vinden zijn in de supermarkt, maar online besteld moeten worden. Toch is er veel mogelijk. In de supermarkt zijn door de VEGAN trend veel meer producten te koop die laag in eiwit zijn, denk bijvoorbeeld aan plantaardige zuivel (kaas/hartig beleg, yoghurt). Deze producten kunnen een mooie aanvulling op het dieet zijn.

De recepten van onze diëtisten zullen op deze pagina geplaatst worden. 

Wil je de actie van onze diëtisten steunen dan kan dit via onderstaande link!

DONEER 

Onze metabole diëtisten voor volwassen patiënten 

Marloes Breederveld, Evelien van Kerckhoven en Adorée van der Wiel

Onze metabole diëtisten voor de kinderen

Sylvia Walet, Marit Verhagen en Susanne Dirne- van Alst

Baktips van Sylvia

Naast het eigen werk en de begeleiding bij het eiwitbeperkt dieet, is kinderdiëtist Sylvia Walet ook nog eens druk met bakken. Elke week bakt ze een eiwitarme lekkernij voor de artsen. Het bakken van eiwitarme lekkernijen is vaak een uitdaging. Sylvia heeft daarom wat tips op papier gezet. 

Download

Eiwitarm speculaas

Per stukje koek 0 gram eiwit.

Ingrediënten voor een grote koek (ca. 40-50 stukjes):
wil je een kleinere maak dan de helft van het recept

  • 440 gram eiwitarm meel (Noproten)
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram donkerbruine basterd suiker
  • 1 zakje vanille suiker (of scheutje vanille essence)
  • 100 ml kikkererwtensap (ei vervanging)
  • 1 zakje bakpoeder/bakingsoda
  • 2 flinke theelepels koek/speculaaskruiden (nu gebruikt Johnny de Boer)

Bereiding: roomboter en suiker met een mixer met deeghaken mengen, dan kikkererwtensap, bakpoeder, en koekkruiden toevoegen en mengen. Dan het meel toevoegen en mixen. Het deeg is korrelig na het mixen. Met de hand tot een bal vormen en in een vierkante vorm (voor dit recept is een grote Ikea vorm gebruikt bijv. een brownie vorm) of bakplaat met bakpapier. Tip om bakpapier goed in een vorm te krijgen, even tot een prop vormen en dan uitvouwen in de vorm, het bakpapier blijft dan beter liggen.

Bak de koek in een voorverwarmde oven op ca. 170 graden in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.

Laat het afkoelen en dan in stukjes snijden, de koek is broos en kruimelig, bewaar in een koekblik of afgesloten bakje.

Lekker genieten!

Hartig eiwitarm plaatbrood

Ingrediënten:

  • 500 gram eiwitarm meel (Noproten gebruikt voor dit recept)
  • 6 theelepels Psyllium vezels (natuurvoedingswinkel, online of Holland&Barrett)
  • 1 zakje (8 gram) gedroogde gist
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels tijm (voor het bakmengsel) + nog wat extra om over het brood te strooien bij afbakken
  • 2 theelepels chilivlokken 
  • 2 theelepels grof zeezout (voor het bakmengsel) + nog wat extra om over het brood te strooien bij afbakken
  • ca. 325-350ml lauwwarm water (handwarm)
  • ca. 50 gram geraspte vegan kaas (bijv. Terra van de AH)

Variatie: andere kruiden/smaakmakers zijn ook mogelijk. Zoals bieslook, knoflook of Italiaanse kruiden naar eigen smaak. Er kan door het deeg ook nog wat plantaardige kaas gemengd worden.

Bereiding:

  • Meng de vezels, gist, suiker, olijfolie en beetje water tot een papje en laat dit 5 minuten staan, het wordt een soort gelei achtige goedje
  • Kneed met de handen in een grote kom het eiwitarme meel, het vezelmengsel en een deel van het lauwwarme water met elkaar.

  • Voeg de kruiden toe

  • Als het deeg nog droog is voeg weer beetje water toe

  • Vorm een grote bal van het deeg en laat het een uurtje met een theedoek op een warme plaats rusten (rijzen).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden

  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

  • Duw het deeg met de handen in vorm, ongeveer 5 cm dikte aanhouden voor een plat brood of leg de bal voor een boller brood of vorm kleine bolletjes voor kleine broodjes

  • Strooi voor het bakken nog wat tijm, zeezout, wat olijfolie en de geraspte plantaardige kaas over het deeg.

  • Bak het geheel in 20-25 minuten goudbruin, kleinere broodjes in 10-15 minuten

  • Controleer of het brood gaar is door met een vuist zachtjes op het brood te kloppen het geluid moet hol klinken.

  • Vers uit de oven lekker met krokante korst!

Serveertip: Smeer wat boter/kruidenboter of plantaardige eiwitarme smeersels op het brood.

Het brood kan ook goed ingevroren worden en dan nog even kort (6-8 minuten) oppiepen in de oven (besprenkel voor het bakken met water)

Geniet ervan!
Groetjes, Sylvia Walet (diëtiste kindermetabole ziekten) 

Eiwitarme kruidnootjes

Ongeveer 2 bakblikken vol (40-50 stuks), per stuk 0 gram eiwit. Met een deel van de basis ingrediënten van de vanille koekjes kunnen deze kruidnootjes gemaakt worden.

Ingrediënten:

  • 100 gram eiwitarm meel
  • 50 gram custardpoeder
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 40 ml kikkererwtenvocht (vervanging voor 1 ei)
  • 75 gram ongezouten roomboter of harde plantaardige margarine

Overig: mengkom, bakpapier, plastic folie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier. Meng het meel, custardpoeder, donkerbruine basterdsuiker, vanillesuiker, xanthaangom, speculaaskruiden door elkaar. Verdeel in kleine blokjes de boter over het meelmengsel. Schenk hierover het kikkererwtenvocht. Meng met koude handen het deeg snel tot een samenhangend geheel, blijft het deeg wat korrelig voeg dan nog een klein scheutje water toe. Vorm het deeg tot een bal en laat het in een stuk plasticfolie in de koelkast een half uur rusten. Neem van het deeg een klein stukje en rol het tussen de handen tot een klein balletje (kruidnoot). Leg het neer op het bakblik en zorg dat er wel wat ruimte tussen de kruidnootjes zitten. Bak de kruidnootjes in 5-8 minuten op 180 graden gaar. Haal ze van het bakblik en laat ze op een rooster afkoelen (zo worden ze lekker knapperig).

Tip: dit deeg is natuurlijk ook uit te rollen tussen 2 laagjes plastic folie en met een koekjesvorm uit te steken, bijv. een koekemannetje! Maak er vooral een leuke eigen creatie van. Het koekemannetje is dan ook te versieren met wat suiker icing.

Veel plezier met maken en opeten! 

Groetjes, Sylvia Walet

December lekkernij: Duitse Lebkuchen mini muffins

Ca. 35 stuks, 0,03 gram eiwit per stuk (kleine muffin in mini muffin vorm)


Ingrediënten:

  • 150 gram eiwitarm meel (Noproten, geen bakmix)
  • 1 theelepel cacaopoeder (4 gram)
  • 1 zakje bakpoeder/baking soda (5 gram)
  • Snufje zout
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel (10 gram) Lebkuchen kruiden (als alternatief koekkruiden)
  • 60 gram zonnebloemolie (of andere soort olie met neutrale smaak)
  • 110-120 ml koolzuurhoudend mineraalwater

Overig: Papieren kleine muffinvormpjes, kommen en mixer

Versiering: icing van poedersuiker en water (zelf maken) of een kant en klaar zakje met icing gebruiken bijv. dr Oetker, strooisels op basis van suiker met leuke figuurtjes of zilveren pareltjes.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de droge ingrediënten (eiwitarm meel, cacaopoeder, bakpoeder, zout, donkerbruine basterdsuiker en de Lebkuchen kruiden) in een kom en roer dit door elkaar. Doe in een andere kom de olie en het koolzuurhoudend water en mix dit met een mixer door elkaar. Voeg dan het water/olie mengsel toe aan de andere kom met de andere ingrediënten en roer het met een lepel/baklepel door elkaar.

Zet op een bakblik de minimuffin vormpjes tegen elkaar aan. Maak van het beslag kleine hoopjes met 2 theelepels en vul dit in de vormpjes.

Bak de muffins in ongeveer 15 minuten op 180 graden gaar. Laat de muffins afkoelen op een rooster. Maak een icing door een paar eetlepels poedersuiker in een bakje met een klein beetje water (theelepel) aan te roeren tot een wit papje. Kant en klare icing warm maken volgens de instructies op de verpakking. Bedek de muffins met wat witte icing en strooi er dan wat versiering over.

Veel plezier met maken en eten,

Decembergroeten van Sylvia Walet (kinderdiëtist)

Mini pizza stokbroodjes (ca. 50-55 stuks)

Ingrediënten

  • 500 gram eiwitarm meel (zoals Noproten of Loprofin)
  • 10 gram zout
  • 10 gram gedroogde gist (ca. 1,5 zakje)
  • 30 ml olijfolie
  • 40 gram tomatenpuree
  • 350-375 ml lauwwarm water (handwarm)
  • Extra: olijfolie en gedroogde oregano

Bereiding:

  • Kneed met de handen of deeghaken van mixer/keukenmachine, in een grote kom het eiwitarme meel, zout, gedroogde gist, olijfolie, tomatenpuree en een deel van het lauwwarme water door elkaar tot een soepel deeg.
  • Als het deeg nog droog is voeg weer beetje water toe tijdens het kneden.
  • Vorm een grote bal van het deeg en laat het een uurtje met een theedoek op een warme plaats rusten (rijzen).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Neem van het deeg een klein plukje deeg en rol dit tot een balletje en rol dit tot een klein mini stokbroodje en leg dit op de bakplaat. Rol verder tot de bakplaat vol is.
  • Bestrijk de stokbroodjes voor het bakken met wat olijfolie en strooi hier wat oregano op. Er is ook olijfolie in een spuitbusje te koop dit is ook handig om dan voor het bakken wat olijfolie op de broodjes te spuiten.
  • Bak het geheel in 15-20 minuten op 180 graden in het midden van de oven knapperig.
  • Vers uit de oven zo lekker met krokante korst!
  • Deze mini pizza stokjes zijn lekker om te dippen in plantaardige (vegan) kruidenkaas, heksenkaas of besmeerd met wat kruidenboter. Leuk voor de borrelplank!

1 mini pizza stokbroodje weegt ongeveer 10 gram en bevat 0,03 gram eiwit. Let op bij gebruik van glutenvrij meel dat je de eiwitten hiervan meetelt. In tegenstelling tot eiwitarm meel, bevat glutenvrij meel wel eiwitten. 

In plaats van ministokbroodjes is het natuurlijk ook mogelijk om grotere broodjes te vormen en met plantaardig beleg te besmeren. 

Geniet ervan! Groetjes, Sylvia Walet (kinderdiëtist) 

Eiwitarme cranberry koekjes

Ingrediënten:

  • 250 gram eiwitarm meel,
  • 185 g Boter
  • 50 ml eivervanger(kikkererwtenvocht) voor 1 ei
  • 3 gram Baking soda
  • Scheutje vanille aroma
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram gedroogde
  • Cranberries

Bereiding: Meng bovenstaande ingrediënten en kneed het bakmengels in rolletjes. Laat dit 2 uur in de koelkast opstijven. Snijd het verolgens in plakjes en verwarm de oven voor op 170 graden. Bak de plakes ca 12 minuten in de oven en laat daarna de koekjes afkoelen op het rooster. 

Eet smakelijk!

Eiwitarme Sticky kersencake

Dit recept levert een lekkere, smeuige cake op die je zelf kruidiger van smaak kan maken door de hoeveelheid speculaaskruiden aan te passen. De kersen geven een fris-zure smaak aan het baksel.

Totaal gewicht van de cake ca. 750 gram en bevat in totaal 1,8 gram eiwit. Als er 12 punten gesneden worden bevat de cake per punt ca. 0,15 gram eiwit

 

Ingredienten:

  • 250 gram eiwitarme bloem/bakmix
  • 160-180 ml kikkererwtensap (aquafaba), bevat 0.5 gram eiwit/100 gram
  • 10 gram bakpoeder
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • Speculaaskruiden (2 theelepels of naar smaak)
  • Kersen uit pot 100 gram uitgelekt gewicht (ca 20 stuks), bevat 1 gram eiwit/100 gram)

Bereiding:

Meng de zachte boter met de suiker en het kikkererwtensap en mix het goed door elkaar. Voeg hierna de droge ingrediënten toe en mix het goed door. 

Bekleed de bakvorm (rond 24 cm) met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Verdeel de kersen over het beslag, ze zullen in het beslag zinken. 

Bak de cake in het midden van de oven op 180 graden in ca 45-50 minuten gaar. 

Laat de cake afkoelen (hij blijft wat vochtig maar is hierdoor lekker smeuïg en sticky)

Eet de cake eventueel met een toefje plantaardige topping.

Eet smakelijk!

Groetjes, Adorée vd Wiel (diëtiste volwassenen)

Boterbabbelkoek (voor 20-30 blokjes)

Ingrediënten:

  • 250 gram eiwitarm meel (bijv. Noproten)
  • 125 gram maizena
  • 320 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • ½ theel. zout
  • Paar druppels vanille aroma (flesje)
  • 25 ml kikkererwten vocht (= aquafaba) als vervanging van ei

Overig: bakpapier, vierkante (brownie)vorm van ca. 20x 30 cm, of een boterkoekvorm van 22 cm doorsnede. Kies een dichte bakvorm anders zal het deeg tijdens het bakken uit de vorm kunnen lekken.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 170 graden. Kneed alle ingrediënten in een kom door elkaar tot een plakkerig geheel.  Bekleed de bakvorm met bakpapier, tip verkreukel het bakpapier en leg het dan in de vorm, zo blijft het beter zitten. Druk het deeg in de vorm met vochtige handen en strijk het met de bolle kant van een natgemaakte lepel glad.  Bak de koek in het midden van de oven op 170 graden in 30-40 minuten bruin. De koek ziet er niet gaar uit, laat de koek in de vorm afkoelen. De boter zal weer hard worden tijdens het afkoelen (voorkeur 6 uur uit laten harden). Snijd na het uitharden de koek in kleine blokjes van ongeveer 2x 2 cm. Per blokje bevat dit 0 gram eiwit.

De koek is vet lekker! Geniet ervan!

Groetjes, Sylvia Walet (diëtiste kindermetabole ziekten)

Eitwitarme vanille koekjes

Afhankelijk van vorm koekje 20-40 stuks, 0 gram eiwit per koekje

Ingrediënten:

  • 100 gram eiwitarm meel
  • 50 gram custardpoeder
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 theelepel  xanthaangom
  • 75 gram roomboter, ongezouten
  • 40 ml kikkererwtenvocht (vervanging voor 1 ei)
  • Zo nodig nog wat water als het deeg te droog is.
  • Poedersuiker om op de koekjes te strooien

Overig: mengkom, deegroller, bakpapier, plastic folie, uitsteekvormpjes.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier. Meng het meel, custardpoeder, witte basterdsuiker, vanillesuiker en xanthaangom door elkaar. Verdeel in kleine blokjes de boter over het meelmengsel. Schenk hierover het kikkererwtenvocht. Meng met koude handen het deeg snel tot een samenhangend geheel, blijft het deeg wat korrelig voeg dan nog een klein scheutje water toe. Vorm het deeg tot een bal en laat het in een stuk plasticfolie in de koelkast een half uur rusten. Rol het deeg tussen 2 stukjes plastic folie met een deegroller tot ca. 1-2 cm dikte uit. Steek hier met een koekjes steekvorm koekjes uit en leg dit op het bakblik met bakpapier. Van het deeg kunnen ook kleine balletjes gevormd worden die tussen de handen tot een klein banaantje kunnen worden gerold. Leg deze rolletjes op de bakplaat, zie de bereidingsfoto’s.

Bak de koekjes in ca. 10 minuten op 180 graden lichtbruin. Haal ze van het bakblik en leg ze op een rooster om af te koelen. Bestrooi indien wenselijk de koekjes met wat poedersuiker.

 

Veel eiwitarm eetplezier!

Sylvia Walet

Eiwitarme (kerst)koekjes met lichte aardbeismaak

Voor ongeveer 40 koekjes, 0 gram eiwit per koekje


Ingrediënten:

  • 50 gram eiwitarm meel
  • 75 gram maizena
  • 1 eetlepel (ca. 16 gram) Jelly poeder (dr. Oetker, geleipudding) aardbeismaak (of variatie in smaak)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel (ca. 4 gram) Xanthaangom poeder
  • 75 gram ongezouten boter

Overig: deegroller, plastic folie, uitsteekvormpje

Bereiding:

Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed alles met de handen tot een samenhanged geheel. Maak er een bal van en pak het in plastic folie en laat het een uur in de koelkast rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg tussen plastic folie met een deegroller uit tot 1,5-2 cm dikte, steek met vormpjes koekjes uit het deeg en plaats het op een met bakpapier beklede bakplaat.

Van het deeg kunnen ook een paar rollen gemaakt worden en dan met een mesje plakjes afsnijden en dit op de bakplaat leggen (voor ronde koekjes). Laat genoeg ruimte tussen de koekjes want tijdens het bakken loopt het deeg behoorlijk uit.

Bak de koekjes in het midden van de oven op 180 graden in 10 minuten bruin. Haal de koekjes van het bakblik en laat ze op een rooster afkoelen.

Geniet ervan!

Groetjes, Sylvia Walet