menu

Onze diëtisten 

Bij sommige metabole ziekten speelt voeding een grote rol. Om deze reden bezoeken deze patiënten ook het spreekuur van de metabole diëtisten. Het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten heeft zowel bij de kinderzorg als bij de volwassenzorg een team van metabole diëtisten die onze patiënten regelmatig zien en begeleiden in het dieet dat zij moeten volgen. 

Voor de 3FM Serious Request actie volgen onze artsen een week lang in estafette vorm een eiwitbeperkt dieet. Hun ervaringen houden zij bij via vlogs op onze website. Het volgen van zo'n dieet is echter zeer complex en kan daarom niet gedaan worden zonder de begeleiding van onze metabole diëtisten. Zij maken voor onze deelnemende artsen een persoonlijk dieetadvies nadat zij de huidige voeding in kaart hebben gebracht. Daarnaast meten ze de ruststofwisseling van de artsen (hoeveel verbruikt het lichaam in rust) en brengen ze de lichaamssamenstelling in kaart (hoeveel spier, bot, en vet bevat het lichaam). Daarna wordt er een evenwichtig dieet samengesteld binnen de eiwitbeperking, met aanvulling van noodzakelijke aminozuren (preparaten). Precies zoals zij dit ook bij onze patiënten doen. 

Een aantal van onze diëtisten zullen ook meedoen met de eiwitarme dieetchallenge en ook de 150km beweegchallenge. Daarnaast hebben ze ook een eigen challenge bedacht. Elke week zullen zij voor onze deelnemende artsen aan de dieetchallenge een eiwitarme lekkernij bakken. Dit om te laten zien wat er binnen het eiwitarme dieet allemaal mogelijk is. 

Het samenstellen van eiwitarme gerechten is vaak een uitdaging en moet vaak met behulp van specifieke producten die vaak niet te vinden zijn in de supermarkt, maar online besteld moeten worden. Toch is er veel mogelijk. In de supermarkt zijn door de VEGAN trend veel meer producten te koop die laag in eiwit zijn, denk bijvoorbeeld aan plantaardige zuivel (kaas/hartig beleg, yoghurt). Deze producten kunnen een mooie aanvulling op het dieet zijn.

De recepten van onze diëtisten zullen op deze pagina geplaatst worden. 

Wil je de actie van onze diëtisten steunen dan kan dit via onderstaande link!

DONEER 

Onze metabole diëtisten voor volwassen patiënten 

Marloes Breederveld, Evelien van Kerckhoven en Adorée van der Wiel

Onze metabole diëtisten voor de kinderen

Sylvia Walet, Marit Verhagen en Susanne Dirne- van Alst

Eiwitarm speculaas

Per stukje koek 0 gram eiwit.

Ingrediënten voor een grote koek (ca. 40-50 stukjes):
wil je een kleinere maak dan de helft van het recept

  • 440 gram eiwitarm meel (Noproten)
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram donkerbruine basterd suiker
  • 1 zakje vanille suiker (of scheutje vanille essence)
  • 100 ml kikkererwtensap (ei vervanging)
  • 1 zakje bakpoeder/bakingsoda
  • 2 flinke theelepels koek/speculaaskruiden (nu gebruikt Johnny de Boer)

Bereiding: roomboter en suiker met een mixer met deeghaken mengen, dan kikkererwtensap, bakpoeder, en koekkruiden toevoegen en mengen. Dan het meel toevoegen en mixen. Het deeg is korrelig na het mixen. Met de hand tot een bal vormen en in een vierkante vorm (voor dit recept is een grote Ikea vorm gebruikt bijv. een brownie vorm) of bakplaat met bakpapier. Tip om bakpapier goed in een vorm te krijgen, even tot een prop vormen en dan uitvouwen in de vorm, het bakpapier blijft dan beter liggen.

Bak de koek in een voorverwarmde oven op ca. 170 graden in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.

Laat het afkoelen en dan in stukjes snijden, de koek is broos en kruimelig, bewaar in een koekblik of afgesloten bakje.

Lekker genieten!

Hartig eiwitarm plaatbrood

Ingrediënten:

  • 500 gram eiwitarm meel (Noproten gebruikt voor dit recept)
  • 6 theelepels Psyllium vezels (natuurvoedingswinkel, online of Holland&Barrett)
  • 1 zakje (8 gram) gedroogde gist
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels tijm (voor het bakmengsel) + nog wat extra om over het brood te strooien bij afbakken
  • 2 theelepels chilivlokken 
  • 2 theelepels grof zeezout (voor het bakmengsel) + nog wat extra om over het brood te strooien bij afbakken
  • ca. 325-350ml lauwwarm water (handwarm)
  • ca. 50 gram geraspte vegan kaas (bijv. Terra van de AH)

Variatie: andere kruiden/smaakmakers zijn ook mogelijk. Zoals bieslook, knoflook of Italiaanse kruiden naar eigen smaak. Er kan door het deeg ook nog wat plantaardige kaas gemengd worden.

Bereiding:

  • Meng de vezels, gist, suiker, olijfolie en beetje water tot een papje en laat dit 5 minuten staan, het wordt een soort gelei achtige goedje
  • Kneed met de handen in een grote kom het eiwitarme meel, het vezelmengsel en een deel van het lauwwarme water met elkaar.

  • Voeg de kruiden toe

  • Als het deeg nog droog is voeg weer beetje water toe

  • Vorm een grote bal van het deeg en laat het een uurtje met een theedoek op een warme plaats rusten (rijzen).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden

  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

  • Duw het deeg met de handen in vorm, ongeveer 5 cm dikte aanhouden voor een plat brood of leg de bal voor een boller brood of vorm kleine bolletjes voor kleine broodjes

  • Strooi voor het bakken nog wat tijm, zeezout, wat olijfolie en de geraspte plantaardige kaas over het deeg.

  • Bak het geheel in 20-25 minuten goudbruin, kleinere broodjes in 10-15 minuten

  • Controleer of het brood gaar is door met een vuist zachtjes op het brood te kloppen het geluid moet hol klinken.

  • Vers uit de oven lekker met krokante korst!

Serveertip: Smeer wat boter/kruidenboter of plantaardige eiwitarme smeersels op het brood.

Het brood kan ook goed ingevroren worden en dan nog even kort (6-8 minuten) oppiepen in de oven (besprenkel voor het bakken met water)

Geniet ervan!
Groetjes, Sylvia Walet (diëtiste kindermetabole ziekten) 

Eiwitarme cranberry koekjes

Ingrediënten:

  • 250 gram eiwitarm meel,
  • 185 g Boter
  • 50 ml eivervanger(kikkererwtenvocht) voor 1 ei
  • 3 gram Baking soda
  • Scheutje vanille aroma
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram gedroogde
  • Cranberries

Bereiding: Meng bovenstaande ingrediënten en kneed het bakmengels in rolletjes. Laat dit 2 uur in de koelkast opstijven. Snijd het verolgens in plakjes en verwarm de oven voor op 170 graden. Bak de plakes ca 12 minuten in de oven en laat daarna de koekjes afkoelen op het rooster. 

Eet smakelijk!